Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

 

 

Το βάρος περνάει απ’ το μυαλό

Κάνεις και ξανακάνεις δίαιτα, αλλά δυστυχώς ακόμα είσαι μακριά από τη στιγμή που θα αποκαλέσεις τον εαυτό σου «αδύνατο». Τι λένε πάνω σ’ αυτό οι μελέτες;

Ότι εάν δεν κάνεις εικόνα τον εαυτό σου σε slim version, τότε έχασες. Μάλιστα, εδώ κρύβεται το μυστικό. Οραματίσου την πιο αδύνατη εκδοχή σου και τότε είναι ζήτημα χρόνου να τη φτάσεις.

Τι μπορείς να κάνεις:

Με τα μάτια στο πιάτο
Σύμφωνα με τις έρευνες του University of Bristol, οι άνθρωποι που συνηθίζουν να γευματίζουν ενώ παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή ή βλέπουν τηλεόραση μένουν συνήθως ανικανοποίητοι από την ποσότητα του φαγητού τους. Πράγμα που σημαίνει ότι θα σηκωθούν για συμπλήρωμα. Αντίθετα, όσοι θα καθίσουν στο τραπέζι και θα φάνε απερίσπαστοι, θα σηκωθούν και χορτάτοι.

Κάν’ το εικόνα
Οι συμμετέχοντες στο πείραμα κατανάλωσαν μικρότερη ποσότητα σνακ, αφού πρώτα είχαν φτιάξει στο μυαλό τους την εικόνα του εαυτού τους να κάθεται και να το απολαμβάνει. Οι ερευνητές του Carnegie Mellon University μάς συμβουλεύουν να «οραματιζόμαστε» όσο πιο συχνά μπορούμε τον εαυτό μας να γευματίζει πριν ξεκινήσουμε. Έτσι μειώνονται οι λιγούρες.

Τράβα φωτογραφία
Σίγουρα η καταμέτρηση των θερμίδων που προσλαμβάνεις θα σε βοηθήσει και να τις μειώσεις όταν χρειαστεί. Παρόλα αυτά, ακόμα πιο αποτελεσματική μέθοδος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του University of Wiskonsin-Madison, είναι να φωτογραφίσεις τα εκλεκτά εδέσματα που έχεις μπροστά σου. Όσα από τα μέλη ομάδας που συμμετείχαν σε πρόγραμμα δίαιτας επέλεξαν αυτή τη μέθοδο, στο τέλος έκαναν και τις πιο υγιεινές και ολιγοθερμιδικές επιλογές.

Πηγή: myself

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011





Μικρά αλλά σταθερά βήματα προς την επιτυχία
Ένας πολύ συνηθισμένος αλλά συνήθως αποτυχημένος τρόπος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι η καταμέτρηση των ημερησίως προσλαμβανόμενων θερμίδων και μόνον. Ο τρόπος αυτός είναι αποτυχημένος διότι μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί συνήθως να διαρκέσει πολύ, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικές παράμετροι όπως η ποιότητα της διατροφής.
Για παράδειγμα είναι λάθος οι 1500 θερμίδες που θα πρέπει να καταναλώσει μια γυναίκα 70 κιλών να προέλθουν από μία μερίδα ζυμαρικών και μια σοκολάτα. Η ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα αυτών των τροφών σε υδατάνθρακες και σάκχαρα προκαλούν την έκκριση υψηλών ποσοτήτων ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που φυσιολογικά εκκρίνεται από το πάγκρεας σε απάντηση υψηλών συγκεντρώσεων σακχάρου στο αίμα: πολύ απλά μειώνει το σάκχαρο στα φυσιολογικά επίπεδα και το μετατρέπει σε λίπος που εναποτίθεται στα διάφορα σημεία του σώματος. Επομένως, ένα άτομο που καταναλώνει συνεχώς γλυκά έχει μια συνεχή έκκριση ινσουλίνης που τον δυσκολεύει να διατηρήσει το ιδανικό σωματικό του βάρος, πόσο μάλλον να το μειώσει. Επιπλέον, η υπερέκκριση ινσουλίνης προκαλεί τάσεις υπογλυκαιμίας με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα συνεχές αίσθημα πείνας και έλλειψης κορεσμού. Άρα το άτομο που καταναλώνει πολλά γλυκά και υδατάνθρακες, όσο και να ελέγχει τον ημερήσιο αριθμό προσλαμβανόμενων θερμίδων, θα αισθάνεται συνεχώς πείνα, αδυναμία και συνεπώς πολύ μεγάλη δυσκολία στο να συνεχίσει την «υποθερμιδική» δίαιτά του. Συνεπώς, είναι θέμα χρόνου να ξεχαστεί η προσήλωση στην δίαιτα και να ξαναμπεί σε μια φάση υπερκατανάλωσης θερμίδωνΟ ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι συνηθισμένος στην κατανάλωση τόσο μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων, όσο συνηθίζεται με βάση τον δυτικό τρόπο ζωής. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στο παρελθόν οι μοναδικές πηγές σακχάρων για τον άνθρωπο ήταν μόνο τα φρούτα και το μέλι. Η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανικό προϊόν πολύ μεγάλης θερμιδικής αξίας, που στην ποσότητα που προσφέρεται στον καταναλωτή των δυτικών κοινωνιών είναι παντελώς άχρηστη και δημιουργεί πλείστα προβλήματα.
Αν θέλει κάποιος να κάνει ένα πολύ χρήσιμο δώρο στον εαυτό του ας μειώσει έως και να διακόψει εντελώς την κατανάλωση ζάχαρης σε οποιαδήποτε μορφή, είτε πρόκειται για γλυκά, είτε πρόκειται για τον καθημερινό καφέ, είτε πρόκειται για το λευκό ψωμί. Αυτή και μόνο η κίνηση χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο στις διατροφικές του συνήθειες θα έχει ως συνέπεια την σταθερή απώλεια βάρους, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα (1-2 μηνών). Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι αυτή η κίνηση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Αν η διακοπή της χρήσης της ζάχαρης συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα ήπιας αεροβικής άσκησης (πχ περπάτημα 30 λεπτών 3 φορές την εβδομάδα), τότε η μείωση βάρους θα είναι ακόμα πιο αισθητή και σταθερή. Αυτό όμως που γίνεται αντιληπτό με αυτήν την διαδικασία είναι η σταδιακή εξάλειψη του αισθήματος πείνας στα ενδιάμεσα των γευμάτων και η εξάλειψη του αισθήματος αδυναμίας που έχουν τα υπέρβαρα άτομα.
Η σταδιακή διακοπή της κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκών  συνδυάζεται ιδανικά με την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, δημητριακών και φρούτων. Μια πολύ καλή λύση είναι η ένταξη στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής 3 τουλάχιστον γευμάτων με λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, ντομάτα κλπ), χωρίς να στερείστε τίποτε άλλο. Τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών τροφών και επιπλέον δημιουργούν μια αίσθηση κορεσμού που θα σας αποτρέψει από το να καταναλώνετε επιπλέον φαγητό. Επιπλέον, τα λαχανικά ομαλοποιούν τη λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την πιθανότητα προσβολής από νεοπλάσματα του πεπτικού συστήματος.
Αφού κάνετε αυτές τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή σας, τότε είστε έτοιμοι/έτοιμες για να αρχίσετε τον έλεγχο των θερμίδων για μια αργή και σταδιακή απώλεια βάρους.                         ΠΗΓΗ:femme.gr

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011




Καλό το παγωτάκι από το περίπτερο, αλλά σίγουρα το σπιτικό έχει άλλη νοστιμιά. Μπες στην κουζίνα, φόρα την ποδιά σου και το σκούφο σου και εντυπωσιάσε με τις γεύσεις που σου προτείνουμε.
Γρανίτα με τρία φρούτα
Υλικά
1 ποτήρι (νερού) πολτό πεπόνι, λιωμένο στο multi
1 ποτήρι πολτό ροδάκινο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
1 φλιτζάνι (τσαγιού) ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζανιού γλυκόζη
4 – 6 κουταλιές λεμόνι (ανάλογα τα γούστα)
Εκτέλεση
1. Φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά.
2. Μόλις κρυώσει, ανακατεύουμε καλά με τα πολτοποιημένα φρούτα, μοιράζουμε σε κυπελάκια και βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει.
Παγωτό με merenda
Υλικά
2 γάλατα εβαπορέ
1 ζαχαρούχο γάλα
1 μικρή merenda
1 βανίλια
5-6 γεμιστά μπισκότα
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τα γάλατα στο ψυγείο (ή κάνα 2ωρο στην κατάψυξη) να κρυώσουν.
2. Χτυπάμε στο μίξερ τα εβαπορέ να αφρατέψουν.
3. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε μέχρι να αναμιχθεί.
4. Συνεχίζουμε βάζοντας την merenda και την βανίλια και όταν ομογενοποιηθούν είναι έτοιμο!
5. Σπάμε τα μπισκότα και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
6. Βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη και ανά 2-3ωρο το ξανά-ανακατεύουμε (γιατί το ζαχαρούχο “κάθεται” στο πάτο του μπολ).
Παγωτό με λευκή σοκολάτα
Υλικά
230 γρ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη
250 ml. φρέσκο γάλα πλήρες
500 ml. κρέμα γάλακτος
150 γρ. λευκή ζάχαρη κρυσταλλική
5 μεγάλους κρόκους αυγών
μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ, κατά προτίμηση όχι πλαστικό, και βάζουμε από πάνω ένα σουρωτήρι.
2. Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το αλάτι στο ίδιο κατσαρολάκι. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τους κρόκους αυγών. Ρίχνουμε σιγά-σιγά μερικές κουταλιές από το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά μέσα στο υπόλοιπο γάλα.
3. Με μια ξύλινη κουτάλα με επίπεδη άκρη, ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά, ξύνοντας με την άκρη της κουτάλας τον πάτο, μέχρι να νοιώσουμε ότι αρχίζει να πήζει το μίγμα και ελαφρώς κολλάει στον πάτο. Προσοχή, δε θέλουμε να βράσει.
4. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από το σουρωτήρι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά.
5. Αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το βάζουμε σε πλαστικό τάπερ, το κλείνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο αρκετές ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά.
6. Το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.
Παγωτό με καφέ εσπρέσο
Υλικά
200 γρ. γάλα
300 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
100 γρ. ζάχαρη άχνη
5 δόσεις ζεστό εσπρέσο
Εκτέλεση
1. Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και μετά το γάλα.
2. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε το μείγμα με σύρμα.
3. Αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
4. Το βγάζουμε από την παγωτομηχανή και το βάζουμε στην κατάψυξη σ’ ένα μπολ.
5. Σερβίρουμε το παγωτό σε μπολάκια ή σε ψηλά ποτήρια και περιχύνουμε κάθε μερίδα με 1 φλιτζανάκι ζεστό εσπρέσο.
Παγωτό γιαούρτι βύσσινο
Υλικά
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 10%
1 ζαχαρούχο γάλα
1 συσκευασία ερμόλ
1 Φλιτζάνι του τσαγιού γλυκό βύσσινο
Εκτέλεση
1. Χτυπάμε στο μίξερ το κρύο ζαχαρούχο με την κρύα κρέμα ερμολ καλά.
2. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθεί με την κρέμα
3. Προσθέτουμε το βύσσινο και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
4. Βάζουμε σε μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη.
5. Κανά – δυο φορές, μέχρι να παγώσει τελείως το παγωτό, ανακατεύουμε το μείγμα για να γίνει πιο αφράτο.
6. Σερβίρουμε με σιρόπι βύσσινο.
Πηγή: MEN 24

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ:ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ;



Διαβάστε επίσης:


FITNESS KAI ΔΙΑΤΡΟΦΗ:ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ


Το συναισθηματικό φαγητό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια των προσπαθειών μας για μια καλή φυσική κατάσταση.


Τι είναι όμως το συναισθηματικό φαγητό;


Είναι το φαγητό εκείνο που δεν προορίζεται για την ήδη κορεσμένη βιολογική μας πείνα αλλά για το τάϊσμα των συναισθημάτων μας.

Έτσι τρώμε παραπάνω από ότι ορίζουν οι βιολογικές μας ανάγκες για να:

-κατευνάσουμε τα νεύρα μας και την οργή μας
-ελέγξουμε το άγχος μας
-καταπνίξουμε κάποια ερωτική απογοήτευση
-απαλύνουμε τη στενοχώρια μας
-γεμίσουμε το κενό της μοναξιάς μας
-διασκεδάσουμε την ανία μας
-αντέξουμε την αίσθηση του ανεκπλήρωτου που χαρακτηρίζει τη ζωή μας σ'αυτούς τους αμείλικτους καιρούς


Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ενώ μπορεί το μη συγκεκριμένο συναισθηματικής φύσης πρόβλημα να υποχωρήσει, οι θερμίδες θα μείνουν πάνω μας με την πολύ συγκεκριμένη μορφή του αποθηκευμένου λίπους.
Αυτό βέβαια θα πυροδοτήσει τύψεις και θα δημιουργηθεί φαύλος κύκλος.


Μπορεί το φαγητό να γίνεται καταφύγιο για τις ψυχολογικές μας ανισορροπίες ;


Μπορεί να γίνεται το κύριο όπλο για τον έλεγχο των συναισθημάτων μας;


Όταν έχουμε τέτοιες καταστάσεις τα συναισθήματα μας είναι που πρέπει να τρέφουμε και όχι το σώμα μας!!!
Και οι λύσεις να μην έχουν χαρακτήρα εμβαλωματικό και αποσπασματικό αλλά μόνιμο.

Προτάσεις για να καταπολεμήσετε το συναισθηματικό φαγητό

1.Μη μένετε νηστικοί για πολλές ώρες

ΔΙΑΤΡΟΦΗ:ΓΙΑΤΙ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ;

2. Πίνετε πολύ νερό και τρώτε πολλά ινώδη λαχανικά γιατί δημιουργούν αίσθημα πληρότητας με ελάχιστο θερμιδικό κόστος

3.Μην κρατάτε junk food στο σπίτι.Όσο πιο δύσκολη είναι η πρόσβαση στο φαγητό τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να ξεπεράσουμε ανώδυνα τη μίνι συναισθηματική μας κρίση.

4. Να σκέπτεστε ότι η παρηγοριά του φαγητού είναι προσωρινή και φευγαλέα ενώ οι τύψεις/ενοχές και οι συνέπειες των πλεονασματικών θερμίδων τείνουν να γίνονται μόνιμες.

5. Να έχετε σε πρώτη ζήτηση διάφορα υγιεινά σνακ:φρούτα,ωμούς ξηρούς καρπούς κλπ.

Και τα κυριότερα:

-να έχετε καλούς φίλους όπου θα βρίσκετε καταφυγή

-να έχετε δημιουργικά ενδιαφέροντα που να σας δίνουν παρηγοριά και ηρεμία

-να γυμνάζεστε για να έχετε μια καλή δικλείδα ασφαλείας

-να δημιουργείτε γιατί η δημιουργία τρέφει όσο τίποτε το συναισθηματικό μας κόσμο

-να χρησιμοποιείτε την ανεξάντλητη δύναμη του μυαλού σας



Να είσθε υγιείς και να γυμνάζεσθε!

Χρήστος Στρογγύλης